News

 dotrWe zijn steeds op zoek naar mensen die een Britje uit onze cattery een warme thuis bieden, maar onze kittens verhuizen enkel naar mensen die het geduld     kunnen opbrengen te wachten op hun droomkitten. Lees hierover meer op onze pagina; Adoptie info

gieter

dotr De Belgische wetgeving verplicht niet alleen erkende fokkers maar ook baasjes, asielen en handelaars hun kittens en katten ongeacht hun leeftijd vanaf 01.09.2014 te steriliseren en castreren voordat ze naar hun nieuwe huisje verhuizen. Dus alle katten die vanaf 1 september van eigenaar veranderen -ongeacht de leeftijd en of ze verkocht of weggegeven worden- moeten gecastreerd en gechipt + geregistreerd zijn alvorens te verhuizen naar de nieuwe eigenaar. Een uitzondering is voorzien voor katten die naar een erkende fokker of naar het buitenland verhuizen. 

 

Na vele onderzoeken en studies blijkt dat er geen enkel medisch feit aanwezig is om tegen deze wet in te gaan of niet te volgen. Jonge kittens ondergaan castratie of sterilisatie immers met weinig moeite en herstellen verrassend snel ,mits een vakkundige dierenarts, en het toeziend oog van de fokker.

 

Uiteraard zal vanaf deze termijn de verplichtte castratie en sterilisatie een meerprijs betekenen voor de adoptieouder  betreffende de aankoopprijs van het kitten. De prijs voor deze ingreep werd normaal op een later tijdstip betaald aan de dierenarts. Vanaf nu zorgt de fokker voor alles en zijn er later geen pijntjes voor zowel dier als mens, wat toch wel voor alle partijen een bijzonder goede zaak is!  Zowel mijn uiterst ervaren dierenarts als ikzelf als fokker staan achter deze ingreep. Niet medische feiten en oubollig denken is bij ons niet aan de orde.

Hedendaagse dierengeneeskunde en gezondheid van de kittens staan voorop! Als door dierenwelzijn erkende cattery ben ik dus vereerd vanaf 01.09.2014 deze wet toe te passen op de door mij gefokte Britjes.

Ik mag erop wijzen dat HCM en PKD testen bijzonder belangrijk zijn in het Brittenras. Vermits deze ziektes erfelijk zijn en vaak op latere leeftijd pas aan het licht komen hoor je als fokker de HCM test via een erkende radioloog JAARLIJKS te laten doen. Helaas bestaat hier nog geen wetgeving rond want ook hier handel je toch in het belang van ons geliefkoosde viervoeter. Laat ons hopen dat collega fokkers dit probleem onder ogen zien en ondanks dat het geen geschreven wet is toch massaal getest wordt op deze vreselijke ziektes. Enkel samen kunnen we HCM te lijf gaan!